Witte wijn is een wijn die ten allen tijden gedronken kan worden. Witte wijnen worden gemaakt van zowel witte als blauwe druiven. Elke druif heeft namelijk wit sap en men kan dus van blauwe druiven witte wijn maken. Dit doen ze door het schilcontact met de wijn weg te laten en alleen puur het druivensap van de blauwe druif te gebruiken. Je kunt witte wijn drinken op het terras, met vrienden, tijdens het eten of heerlijk op de bank met een kaasplankje. Witte wijnen drink je altijd gekoeld tenzij anders wordt geadviseerd.
Witte wijnen komen uit verschillende gebieden uit de hele wereld. Deze wijnen verschillen per gebied van elkaar. Ook zijn er tal van druiven waar witte wijn van gemaakt word. De meest voorkomende druiven waar witte wijn van gemaakt word is Ugni Blanc, Chardonnay en Sauvignon Blanc.
Hoe wordt witte wijn gemaakt?
Druivenmost en later witte wijnen zijn gevoeliger voor oxidatie omdat stoffen in de schil weinig of geen effect hebben op het eindresultaat tijdens het maken van witte wijn. Witte wijnen zijn over het algemeen aromatischer dan rode wijnen. De fermentatie vindt meestal plaats bij lagere temperaturen om oxidatie van de wijn te voorkomen. Het aroma blijft dan het best behouden. Bij het maken van witte wijn worden drie technieken gebruikt. Hun namen zijn als volgt:
– Schilweking
– Voorklaring
– Gisting op eikenhouten vaten
Schilweking
Schilweking is een populaire methode om meer aroma’s uit de schillen te onttrekken. Schillen hebben namelijk veel aroma’s in zich. De fransen noemen deze methode ook wel Methode Pelliculaire of préfermentaire; de Engelsen noemen het makkelijk “Skil Contact.” Na het weghalen van de steeltjes en kneuzen van de druiven laat men de druiven inweken.
Witte wijnen waarbij deze methode is toegepast hebben vaak veel geur. Vaak herken je in deze wijnen tropisch fruit.
Niet alle witte wijnen ondergaan deze methode. De wijnmaker kan deze methode toepassen om de wijn meer aroma’s te geven.
Voorklaring
Voorklaring vindt bij witte wijnen al vlak na het persen en voor de mostbehandeling plaats. De verse druivenmost die uit de pers komt is altijd enigszins troebel, terwijl men de most juist zo helder mogelijk wil hebben. Daarom past de wijnmaker voorklaring toe.
Witte wijn Gisting
Gisting op eikenhouten vaten vindt vooral plaats bij witte prestigewijnen. De alcoholische vergisting vindt dan plaats in een houten vat van 300 liter. Na het afsterven van de gistcellen blijft de wijn in hetzelfde vat. Deze wijn die rijpt op lie, zoals men de afgestorven gistcellen noemt, wordt dan zachter en voller van smaak.