Wijn bewaren en het verzorgen van wijn

Wijn bewaren. In de loop der jaren is de wijnconsumptie steeds populairder geworden. Nu er steeds meer geld in wijn wordt gestoken, zowel als investering als voor latere consumptie, zal de geschiedenis van de wijn altijd in het geding zijn. Met dit in het achterhoofd vragen veel mensen zich vaak af hoe ze hun wijn goed kunnen bewaren en er tegelijkertijd voor kunnen zorgen.

Hoe u uw wijn bewaart, is uiterst belangrijk.

Als je het goed bewaart kan het leiden tot euforie, terwijl als je het verkeerd bewaart het kan leiden tot depressie. Als je een fles wijn opent die goed bewaard is, kan dat heerlijk zijn, terwijl het opentrekken van een fles slecht bewaarde wijn een behoorlijke afknapper kan zijn. Vaak is het drinken van een fles wijn die slecht bewaard is, net zoiets als het drinken van azijn.

Om wijn goed te bewaren, moet u rekening houden met verschillende factoren, zoals de vochtigheidsgraad, de temperatuur, de verlichting, de netheid van uw opslagruimte, de hoek van de fles tijdens het bewaren en de trillingen van de fles op het rek. De temperatuur is het belangrijkst, want die moet te allen tijde rond de 50 graden worden gehouden. Op die manier kan de lagere temperatuur de wijn helpen rijpen. Als er schommelingen in de temperatuur zijn, moet u ervoor zorgen dat dit langzaam gebeurt. Zolang de temperatuur niet te hoog oploopt en langzaam schommelt, zou uw wijn in orde moeten zijn.

Vochtigheidsgraad voor het bewaren van wijn.

De juiste vochtigheidsgraad voor het bewaren van wijn moet rond de 70% liggen, hoewel het perfect aanvaardbaar is om de vochtigheid 10% boven of onder de 70% te houden. Bij een te hoge vochtigheidsgraad kunnen de etiketten gemakkelijk gaan rotten of schimmelen, wat de waarde van de wijn kan beïnvloeden. Anderzijds, als de vochtigheid te laag wordt, rond de 50%, zou de kurk kunnen krimpen en lucht in de wijn kunnen brengen, wat de wijn in korte tot geen tijd zou ruïneren.

De hoek waarin de wijn wordt bewaard is ook belangrijk. Als de wijn tijdens het bewaren in contact blijft met de kurk, zal de kurk niet uitdrogen. Als de wijn niet in contact blijft met de kurk, kan de kurk uitdrogen en lucht in de wijn toelaten. U moet er ook naar streven om de wijn uit het licht te houden, want licht kan elke soort wijn ruïneren. Licht veroorzaakt een vroegtijdige veroudering van de wijn, waardoor het in uw eigen belang is om wijn op een donkere plaats te bewaren.

Om schade aan de wijn door bezinksel te voorkomen, moet u wijn ook bewaren op een plaats die vrij is van trillingen. Als u wijn op een trillingsvrije plaats bewaart, krijgt het bezinksel in de fles ruim de tijd om te bezinken. Trillingen zijn nooit goed voor wijn, omdat het bezinksel dan loskomt en de wijn kan ruïneren of zodanig kan schudden dat hij verschrikkelijk smaakt.

Kwaliteit van uw wijn.

Om de kwaliteit en de investering van uw wijn te beschermen, zijn opslag en verzorging zeer belangrijk. Als u de wijn op de juiste plaats bewaart, krijgt u ook de beste smaak. In de wereld van de wijn is niets zo teleurstellend als jaren wachten met het openen van een fles goede wijn, om er vervolgens achter te komen dat er alleen maar azijn in zit. U kunt dit echter voorkomen door uw wijn goed te verzorgen. Wijn is niet moeilijk te verzorgen of te bewaren, het vraagt alleen om de juiste omstandigheden en locatie. Iedereen houdt zo nu en dan van goede wijn – en daarom zijn opslag en verzorging tegenwoordig zo belangrijk.