Rode wijn

Alles over de lekkerste rode wijn soorten.

Een goed glas rode wijn op zijn tijd is voor veel mensen niet te versmaden. Heerlijk als je ’s avonds met een goed boek op de bank zit maar natuurlijk ook bij een goed diner of gewoon tijdens een gezellige borrel. Er zijn veel soorten rode wijn met allemaal hun eigen smaak en karakteristieke eigenschappen die zo ook weer bij specifieke gelegenheden passen. Maar hoe wordt rode wijn eigenlijk gemaakt?

Het gistingsproces van rode wijn

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Een veel gestelde vraag is hoe rode wijn aan zijn rode kleur komt. Deze ontstaat door een geheel natuurlijk proces. Dit werkt als volgt. De schil van de druif bevat bepaalde kleurstoffen. De wijnboer laat deze druivenschillen een bepaalde tijd mee gisten in het druivensap. Tijdens het gistingsproces worden de kleurstoffen aan de schil onttrokken, waardoor het sap rood kleurt.

Het zijn overigens niet alleen druivenschillen die mee gisten. Ook de pitten en steeltjes blijven tijdens dit proces in het sap aanwezig. Hierdoor ontstaan er chemische verbindingen in de wijn. Deze noemt men tannines of looizuren. De tannines bepalen voor een groot deel de structuur, kleur en smaak van de wijn. Ook het houten vat waar de wijn zich in bevindt bevat tannines en heeft dus ook nog een zekere invloed.

Naast dat tannines dus de kleur en smaak bepalen, zijn ze ook van invloed op de houdbaarheid. Hoe meer tannines des te houdbaarder de wijn is. Rode wijn bevat wel zes keer zo veel tannines als witte. Dit komt omdat bij witte wijn alleen het sap gist. De schillen, pitten en steeltjes worden er voor het gistproces begint al uitgehaald.

De kleurtint wordt grotendeels bepaald door de druivensoort. Zo is een Malbec van nature veel donkerder dan een Pinot Noir. Daarnaast zijn er nog de tijdsfactor en het klimaat die van invloed zijn op de kleurtint, maar ook de smaak. Oudere wijnen zijn veel donkerder en krijgen een voller en een enigszins licht zoet karakter. Druiven uit warme streken of die in warme jaren zijn geoogst zullen meestal romiger en zwoeler van smaak zijn.

Verschillende druivensoorten

Wereldwijd gezien zijn er honderden druivensoorten met hun specifieke eigenschappen. Alle soorten benoemen is ondoenlijk. Toch willen we een aantal belangrijke druivensoorten aantippen.

Merlot

De Merlot druif vindt zijn oorsprong in de Bordeaux. De Merlot druif is redelijk groot en heeft een wat dunnere schil. Hierdoor bevat die wat minder kleurstoffen en tannines. Dit levert een soepele wijn op die wat lichter van kleur is. In de wat warmere gebieden zal hij wat donkerder zijn. Naast dat het een goede borrelwijn is, kan je hem ook goed drinken bij de barbecue of in combinatie met pasta’s of romige kazen.

Cabernet Sauvignon

De Cabernet Sauvignon druif is wat kleiner en de schil is veel dikker. Deze zorgt ervoor dat hij een hoog kleurstofgehalte en veel tannines bevat. Dit levert net als de Merlot, een soepele wijn op, maar met net wat meer pit. Het is dan ook aan te raden om er wel iets bij te eten. Rood vlees of stevige barbecue gerechten zijn een ideale combinatie.

Pinot Noir

De Pinot Noir druif wordt niet alleen maar gebruikt om rode wijn te maken. Hij wordt ook gebruikt om mousserende wijnen zoals Champagne van te maken. Hij groeit bij voorkeur in een iets koeler klimaat. Het levert een vrij lichte frisse wijn op die goed smaakt bij bijvoorbeeld kalfsvlees en gevogelte. Heb je er een uit bijvoorbeeld Australië of Californië dan smaakt die ook goed bij kruidige gerechten.

Tempranillo

De Tempranillo druif komt van oorsprong uit de La Rioja regio in Spanje. Het is een donkere druif met een dikke glanzende schil. De Spanjaarden rijpen de wijn op eikenhout. Dit geeft de iets wat fruitige vrij neutrale wijn een wat lichtere kleur. Je kunt deze goed drinken bij pittige gerechten en barbecue gerechten.

Sangiovese

De Sangiovese druif is de basis voor de beroemde Chianti’s uit Toscane. De vrij dunne schil zorgt voor een wijn met een wat lichter kleur met een vrij hoge zuurgraad. De smaken lopen erg uiteen van vrij lichte tot complexere smaken. Je kunt een Chianti goed combineren met Pasta’s, wild of rood vlees. Hij smaakt ook goed bij wat hardere kazen.

Malbec

De Malbec druivensoort komt van oorsprong uit Frankrijk maar wordt tegenwoordig volop in Argentinië geteeld. Het is een kleine donkere druif die in Frankrijk een krachtige wijn oplevert. De Argentijnse variant is juist wat soepeler en rijper. Deze is heerlijk voor bij de borrel, maar gaat ook perfect samen met een Argentijnse steak.

Diverse smaken rode wijn

Wijn smaken kan je onderverdelen in drie categorieën, te weten fruitig, soepel en krachtig.

● Fruitige wijnen zijn lichte wijnen met een wat lager alcoholpercentage. Denk hierbij aan de Cotes du Rhones en de Pinot Noirs. Je kunt deze wijnen licht gekoeld drinken.

● Soepele wijnen zijn bedoeld als borrelwijn. Er zijn echter wel wat gradaties in. Heerlijke borrelwijnen zijn onder meer de Cabernet Sauvignon en de Merlot.

● De krachtige wijnen zijn vooral bedoeld voor bij het diner. Het zijn stevige wijnen met een flink alcoholpercentage tot wel 15 procent, uit bijvoorbeeld Frankrijk of Italië, zoals de Médoc- en Amarone wijnen.

De houdbaarheid van rode wijn

Een veel gehoorde vraag is hoelang je rode wijn kunt bewaren. Een geopende fles is één tot drie dagen houdbaar. In het geval van ongeopende flessen kan een lichte rode wijn maximaal één jaar worden bewaard. Voor krachtige wijnen is dit drie tot zes jaar. Bewaar rode wijn niet te koud.